Door: Lisa Vermin

“Ik probeer al een tijdje een plek te veroveren op de arbeidsmarkt. Laatst kwam ik een leuke uitdagende functie tegen en ik dacht: ‘die is van mij!’ Ik had mijn best gedaan op mijn motivatiebrief en stuurde deze dan ook met vertrouwen samen met mijn cv op naar de betreffende recruiter.
Helaas volgde niet lang daarna een afwijzing. Het was een algemene afwijzing, want er hadden ‘slechts’ 150 mensen op deze functie gesolliciteerd. Als eerste kwam in me op: ‘Shit, weer een afwijzing, ik ben niet goed genoeg. Dit hele solliciteren van mij wordt echt helemaal niks.’

Na een paar minuten herpakte ik me. Ik was dan wel afgewezen, maar ik besloot er toch nog even achteraan te gaan en vroeg aan de recruiter of ze mij een persoonlijke feedback wilde geven. Niet veel later kreeg ik die, waarin ze duidelijk maar vooral ook heel eerlijk uitlegde waarom ik niet in aanmerking kwam voor de betreffende functie. Een van de opmerkingen was dat ik een mooi cv had voor een starter, maar dat hij niet echt opviel tussen alle andere cv’s. En als starter moet je wel opvallen, om te kunnen concurreren met de meer ervaren sollicitanten.

Ik kreeg een vlaag van inspiratie en ben die dag meteen begonnen met een nieuw cv te maken. Deze nieuwe cv heeft in twee dagen tijd tot vijf uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek geleid. Daarnaast heb ik de betreffende recruiter mogen interviewen voor een artikel over ‘hoe te solliciteren’. Daarbovenop stuurde ze me een aantal weken later een mail of ik interesse had in een bepaalde functie binnen haar organisatie.”

Omdenken

Het is géén officieel woord, maar het behelst wel een hele levenswijze. Het is geïntroduceerd door Berthold Gunster door middel van zijn boekje ‘Ja-maar wat als alles lukt?’ en is de laatste jaren uitgegroeid tot een ware hype op het gebied van ‘zelfontwikkeling’ en ‘positief in het leven staan’. Iedereen mag er zijn eigen draai aan geven en het belangrijkste is dat je je ervaringen met elkaar deelt, zodat je van elkaar kunt leren.

Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk dus overal – 365 dagen succesvol

Maar wat is omdenken nou precies?

Ons brein is door de jaren heen (deels) geprogrammeerd door opvoeding, onderwijs, de media en de maatschappij. Er is je vooral geleerd wát je moet denken, maar niet hoe je kunt denken.
Het begint al op de basisschool: er wordt je aangeleerd dat je binnen de lijntjes moet kleuren en hoe je dit precies moet doen, maar er wordt je niet geleerd hoe je je eigen lijntjes kunt trekken. Ook door de media en de maatschappij worden je door de jaren heen bepaalde moralen en idealen aangepraat, waardoor velen onder ons de neiging hebben om in beperkingen te denken en negatieve gedachten de overhand te geven. Het bekende ‘Ja, maar…’ verhaal. Denken in problemen en niet in kansen.

Omdenken kun je zien als ‘Ja, en…’ en is dus een tegenhanger van ‘Ja, maar…’. Out-of-the-box-denken, in plaats van op de automatische piloot. Het is een soort reset voor je brein, waardoor je dingen in een ander en positiever perspectief kunt gaan zien.

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren – Loesje

Denken in kansen, niet in problemen; dat is de main-focus van het omdenken. Door om te denken word je gestimuleerd om positiever te denken en daardoor ook positiever te leven. Immers, positief denken leidt tot meer energie en meer energie leidt weer tot meer initiatief, wat weer kan leiden tot meer geluk in je leven.

De eerste stap van het omdenken is van je ‘probleem’ een feit maken en dit feit volledig te accepteren. Als je dit hebt gedaan, kun je kijken welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan nadat je het feit hebt geaccepteerd. In het voorbeeld dat ik hierboven gaf is het probleem de afwijzing. In eerste instantie had ik de neiging om daar een negatieve ervaring van te maken, maar in plaats daarvan heb ik me herpakt en de afwijzing ‘geaccepteerd’. Wél ben ik er nog achteraan gegaan, om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Uit deze nieuwe mogelijkheden zijn uiteindelijk vijf nieuwe sollicitatiegesprekken, een interessant artikel en een baanaanbod voortgekomen. Van negatief, naar positief dus!

Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen – Lao Tze

Als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je gedachten en je voornamelijk op de ‘automatische piloot’ denkt, dan is omdenken vast iets voor jou. Train je hersenen door om te denken en creëer op deze manier een positiever leven voor jezelf – en wellicht ook voor anderen om jou heen!

Hieronder vind je nog een aantal leuke en interessante voorbeelden van omdenken. Wat voor gedachten maken deze quotes los bij jou? Doe jij zelf al aan omdenken en zo ja, heb je hier nog leuke voorbeelden van? Laat het weten door een reactie te plaatsen!

Ik heb zoveel geleerd van mijn fouten, dat ik erover denk om er nog een paar te maken – Jan Angevaare

Grootste angst: ontslagen worden. Grootste droom: nooit meer te hoeven werken – Loesje

Vroeger was alles beter, gelukkig hebben we in de toekomst steeds meer vroeger – Loesje

Bij slecht weer kun je wel lekker met je hoofd in de wolken lopen – Loesje

Wie met beide benen op de grond staat, komt geen stap vooruit – Loesje

Volgens mij is de toets alleen voor de juf, zodat ze de volgende keer weet wat ze beter uit moet leggen – Yoeri

 

Advertentie:

ReneHermanns

Dit wil ik delen!

AUTEUR

KRAG.nu is een op Venlo georiënteerde website, maar kijkt ook voorbij de stadsgrenzen. Je vindt er blogs, interviews, items en rubrieken. Het is een onafhankelijk medium: positief als het kan, kritisch als het moet.

Reageren